Tuesday, May 06, 2008

PRODUCTION STILLS - THE PATHFINDERS


The Fragmented was selected as a sample; a relation of film appreciation and painting in a workshop at National Gallery.

And for The Pathfinders is just another documentary

pathprocolour

In reality it was colourful but I prefer only White, Green and Black

To direct a documentary I expected it to be different from fiction, because documentary is based more on reality; what you see is what you get. It is more realist than fictional. When I first wrote my treatment for this documentary I found that I was already giving it a direction which meant my planning and expectancy of the story to go like what I intended it to be. So is this truly a reality or a fantasy? A typical layman’s perception towards documentary is that it should be the truth and it happens in a real situation, however what they didn’t know is what they received is only a constructed truth.

In another perspective the definition of the word ‘documentary’ puts a curse on film directors to limit their creativity in their production. I believe the treatment should not only be raw and too realistic in order to embrace the concept of realism and the conceptual cinema language should not be abandoned in order to achieve the look.

pathset

Pezhmaan in action


pathlight

Tijmen and his obsession


pathdolly2

Too conceptual to digest... sampin telekung... apakabenda nie


pathdolly3

Alejandro and the big boys toy


pathcrew


The wild bunch - GLOBALIZATION

Pezhmaan - Iran, Tijmen - Netherlands, Andres -Colombia, Aku - Tanah Melayu, Faith - UK and Alejandro - Mexico.

15 comments:

dewangga sakti said...

En Kamal Ariffin,
Salam perkenalan.Blog yang menarik.Fragmented menarik!
Zul

dewangga sakti said...

Salam Kamal,
Saya sudah email mp3 lagu di yahoo.com

Zul

dewangga sakti said...

tapi email lfsproduction@yahoo.com tu tak dpt saya hantar .Undelivered mail.
Boleh berikan email yg lain?

kamalariffin said...

zul dewangga.... nama ko cam kampung aku kat wanganui nz dulu... tapi budak2 pangil wangga-wangga...

fragmented ok ker... ya kaa thanks... budak music memang boleh on dengan fragmented sebab bunyi2anya...kerna itu bahasa korang... masa tayangan umum kt national gallery haritu ada 2-3 composer/musican datang ucap tahniah diorang kata diaorang tangkap shahdu sangat sampai ada yg nangis. Malu gila aku sebab aku menumpang aura bunyi2an kerja tangan composer aku tuu... dia tuu yg power sebenarnya... dan dia memang otai...

sori salah kasi email pakai email nie
lfsproduction@yahoo.co.uk
tak sabar nak dengar work kau yg lain... tapi 'seteguh bukit seguntang' tang vocal tu... ada aura 'healer' sedikit mistik ala bunian best juga tuu

dewangga sakti said...

Aku dah tengok sekali fragmented tu dan rasa nak tengok lagi sebab tak puas.Aku boleh masuk kepala dgn kategori short film mcm ni dan dgn muzik yg ada dlmnya,auranya akan terasa.Begitu juga pergerakan kameranya.(Walaupun aku bukannya org filem.he he)
Kalau nak pakai Seteguh Bukit Seguntang tu pakai lah.No problem.Tiada masalah
copyright.Part vocal tu aku inpired drpd javanese tune.he he.Dan lagu tu dibuat tanpa praktis di studio dan di dlm satu atau dua take sahaja.Originally,title dia Death Sentence!
Nanti kita berhubung di dlm email.
Wassalam.

kamal said...

Zul dewangga epesal files kau tak bole bukak..... hantar laa balik...taksabar nak dengar...

aku tengah perkemas materials utk production baru HEALER tengah cari music sampingan... sound effect utama aku contract dekat pakar bunyi2 angkasa + melayu cosmic malaya... saja nak cari bunyiaan2 lain lagi... nak bagi penyeri... sebab kali nie aku nak tekankan pada sound design plak.....

pathfinders filem tu yg paling sunyi takder bunyian lansung saja nak pekatkan realistnya sekali-sekala.... masa buat short laaa kita try itu ini... sebab semua nie project percubaan nak test idea2 yg dah lama bersarang di kepala... lesen besar "AKU BUAT APA AKU SUKA' hahahaha... kalo jadi baguslah... kalo tak jadi baru aku tahu benda tuu tak boleh buat... atau cara salah atau kurang perisa... atau terlebih lemak... tu laaa ... tapi yg paling best.. bila org tak suka work kita... lagi best kalo dia cakap kenapa...


aku sangat gembira... HEALER tak tunjuk script kat sapa2 pun aku dah ada crew yg sanggup turun padang berjuang ngan aku

yg dah on bila dengar aku bercerita tentang conceptnya

producer - mamat colombia
line producer - minah german
dp - mamat jepun
composer (mixing/scoring) minah france
Sound effect n composition mamat malaysia yg ganaz
.... dan siapa lagi aaaaaa... jum aaaa

Anonymous said...

kamal...dan aku bukan seorg insan seni yg layal memberi komen. Hanya satu rayuan ku untuk pengiat seni..."tolonglah insan-insan seni, tegakkan kesenian dan halusilah seni itu...janganlah dikau hai insan senin memporakperandakan seni yang kini semakin hampeh keseniannya" Kamal, aku bangga dengan hang, anak melayu sg. layar di tanah melayu...bangun untuk memertabatkan kesenian kita. Berusahalah agar seni kita tidak terus menjadi fakir. - det, yr friends from pdng besaq pekan siam.

Mohd Kamal Ariffin said...

Kehadapan saudara ex-roommate yg terchinta... sebagaimana aku telah memporakperandakan bilik kita kerana ketulan2 kayu yg merayu2 supaya dibentuk mencadi scupture... dan juga segala sampah sarap seluruh pkns dan kawan sewaktu dengannya berterima kasih kerana diri mereka masih di hargai... juga cegala contengan charcoal di dinding yg terkeluar dari petaknya mahupun kesungguhan aku memplagiat khat (BERuang) yg ditampal pada barang yg berharga begitulah juga ikhtizam dan keinginan aku utk menempah nama dlm seni perfileman- nama bukannya pada NAMA sifatnya tapi nama pada ZAT... maknusia mati meninggalkan nama... aku mati meninggalkan dunia...hahahaha... meninggalkan IDEA .... tapi ketahuilah wahai saudara... aku ini taraf pak lawak jer dlm industri... jadi jgn laa mengharap terlalu tinggi. Apa2pun Det tenkiu, sekian.

p/s Det filem baru aku nie lebih kampung dari segala yg aku pernah buat... tak sabar.

yan said...

kamal

ini 1st time aku melayari blog kau selepas selalu sgt melayari blog mahathir muhammad

aku tak terkejut pun apa yg kau buat skrg ni... sebab itu adalah kamal ariffin

di sebabkan aku dah bercampur gaul dunia seni kontemporer malaysia skrg ni... samada dia adalah seni visual... seni filem... apa yg kau buat sebenarnya tu sesuai berada di luar negara... amat sedikit peratus dpt menerimanya disebabkan tidak tercapainya daya art mentaliti audience disini... namun ianya tetap ada... tapi sedikitlah bilangannya

kt sini dunia seninya berpolitik-politik

apapun selamat berjuang utk kau...

nnti kalo aku ada masa bolelah aku jumpa kat london satu hr nnti

YAN
designerspace communications

yan said...

kamal

ini 1st time aku melayari blog kau selepas selalu sgt melayari blog mahathir muhammad

aku tak terkejut pun apa yg kau buat skrg ni... sebab itu adalah kamal ariffin

di sebabkan aku dah bercampur gaul dunia seni kontemporer malaysia skrg ni... samada dia adalah seni visual... seni filem... apa yg kau buat sebenarnya tu sesuai berada di luar negara... amat sedikit peratus dpt menerimanya disebabkan tidak tercapainya daya art mentaliti audience disini... namun ianya tetap ada... tapi sedikitlah bilangannya

kt sini dunia seninya berpolitik-politik

apapun selamat berjuang utk kau...

nnti kalo aku ada masa bolelah aku jumpa kat london satu hr nnti

YAN
designerspace communications

MOHD KAMAL ARIFFIN said...

Kehadapan saudara Yan yg dirindui,
Pandai seni yg tidak terikat pada mana2 intituasi, pandai seni yg bebas dan kental... Sudah lama kita tidak berbicara... pengajaran yg saudara berikan kepada saya tentang mencari arah mengikuti rail LRT masih basah dlm ingatan (peluh) tapi perlulah saudara ketahui bahawa di London amatlah payah untuk terusan mengamalkan theory pemanduan saudara.

begitujugalah dalam alam perfileman di malaysia saya yg tak BERuang berjengkel2 menuruti tiang tinggi... mahupun lambat... tapi tetap sampai...Insyaallah. Tetapi di London ketahuilah saudara saya amat terseksa berhimpit2 dengan segala bauan globalisasi yg dari entah mana datangnya. melompat masuk disetiap perhentian. Lalu membataskan ruang untuk bernafas. Jika tidak lalu, berhentilah dan keluar dari lubang itu.

Di malaysia ruang pernafasannya agak mewah, selesa untuk duduk atau juga berdiri sebelum tiba ke destinasi. (Tapi macam baguslah... maaf yaa macam baguslah...) cuma destinasi itu agak terhad

sekian terima kasih.

p/s Yan kau lah teman makan mee rebus yg utama selepas isteri aku yg terchinta.

Malaywood said...

salaam,

nothing related to the post to say as i dont know much about film indepth, just drop by to say i found your blog, thought that you wanted to make a film with malaysian people?

i could possibly help the most that i could. =)

DIN said...

tuan direktor,

selalu-selalu la update ini blog, jangan semusim sekali :)

kamalariffin said...

guys gua sibuk yaamat.... film baru habis edit... besok ada sceening ... sapa free datang laaa pukol 6petang lfs covent garden... ini bukan filem aku tapi aku tetap bangga....gua buat sound and editing... antara work gua yg bole dibanggakan.... cerita pasal sound n editing... tunggu gempaq.... buat aku senyum tak habis2

saudara din... gua sekarang nak tidur pun tak sempat..... insyaalah minggu depan2 kut baru ada update.. skrip baru tengah mencakar2 nakkeluar...

kamal

kamal said...

Malaywood please email me at
lfsproduction@yahoo.co.uk .... lets meet up for some tea