Thursday, February 21, 2008

RECONNAISSANCE - PATH

He who seeks does not find, but he who does not seek will be found.
Franz Kafka

pathcloud

The Path - the one that drives me forward, is the one that I've lost behind - This is the visual that provokes 'The Pathfinders' unfortunately fate took it away from me.

It was when I found out I could make mistakes that I knew I was on to something.
Ornette Coleman


pathtown1

Now and then


pathreflect

Contemplating


pathclock

.....Time


pathstation

Destinations everywhere


pathlife

.....life


pathinterior

The reason


pathmimbar

The beginning


pathcentre

Of a beautiful place (kalb)


.... and fate bring me to 'The Healer' and again, on the mission to capture 'the smoky lines'.

There was a door to which I found no key: There was the veil through which I might not see.
Omar Khayyam

Say not, 'I have found the truth,' but rather, 'I have found a truth.'
Kahlil Gibran

13 comments:

ain said...

hi enchique kamal dah lama tak singgah sini. another puisi bergambar izit? hah is this from yr latest project? good compositions as in whole. bole jadi ism baru ( a little words with pics = big meaning. (puisi bergambar) cant wait to digest yr 'pathfinders' btw the last pic tu izit a mosque or a church?

kamal said...

puisi bergambar.... tak aihhh... manada... bole jadi ism kaaa? dulu member ITM masa buat drawing selalu cari ISM... macam2 keluar.... gila... masa tu aku dikelilingi kengkawan yg hanya bercakap pasal art... extreame habis... mentah lagi org lain semua tak best kecuali kami org seni.. kelakar. pathfinder cerita ringan jer lagi meringankan... the last pic tu adalah mesjid.. kt malaysia takder nie... cam hagia sophia plak... luar church tapi dlm gereja.... masa kitorang shoot ada org yg bukan islam (aku rasala) masuk dewan solat dan bertafakur, tapi bukan mamat dutch dlm pic tu... dia tu aku punya DP kitorang shoot masa recce. perhatikan lighting di atas kepalanya.... umphh... umphhh (lebihkurang camtula konon peka seni masa kt UTM dulu) apa2pun ain tenkiu dtg la lagi

kamal sabran said...

mal,
gua interested nak joint lu punye project tu, gua jadi tukang kipas dan lap peluh pun tak pe. janji gua joint. kalo lu tak kasi, gua belasah lu beb.

kamal said...

Mal jangan laaa pukol2 aku tahu kau samseng perak.... besar rahmat aku kalo kau masuk produksi aku... aku baru lega demam... gila punya demam aku pun tak tau... alhamdulilah dah ok dah... mungkin terkejut pilihan raya kut... eh tak jugak aku mula lega lepas pilihan raya.... aku tengah risau dengan budget filem aku nie.... kaki dah ada... aku pulak risau.. idea aku niee melampau sangat... dah laa lepas pilihan raya... aku nak buat filem yg membekas.... tapi susah lah... apa2pun aku tengah buat plan baru .... the pathfinders kantoi sebelum masuk mana2 fest... filem aku kena gantong... pasal characters aku tk suka filem yg aku buat nie... nasib laaa... tu laa penangan docu... apa2 kamal aku nanti email kau ada benda nak sembang

kamal sabran said...

relax bro.. pilihan raya memang panas! sampai cair la kot ais kat UK sana.hehehe

boleh ko email je kat aku kamalsabran@gmail.com

aku pun baru lepas demam seminggu!

kadang-kadang benda yang baik(film) memang tak dapat sambutan. tapi tak pa janji buat benda baik .

Atok said...

tuan direktur,
dah jumpa ke para pelakon yg dicari? saya nak join boleh, hahaha. nway, my se-gayong mat saleh friend is organising mandi minyak, proly in august, in cornwall. interested nak film the occassion tak?

kamalariffin said...

atok ada sapa2 nak rekemen kaa?.. layan mandi minyak taktau lagi... nak jumpa sufiah yes.. research :) ... masa august tu saya dah terima offer utk filem mamat colombia nie cerita samseng colombia itulah katanya, saya terus on jer... nie kalo ada sesiapa yg boleh nak masuk production healer nie kasi tau... perempuan yg rupanya melayu dan tukang urut yg rupanya melayu... watak tuu belum jumpa lagi... tapi yg berpontensi tuu dah ada... tapi belum betul2 chracter yg saya nampak

mohdazman.asri said...

hello bro, i just teruja la gak nk work together with u, just wondering what is ur expectation about these project & hoping to learn a new things from these project, gud luc & congratulations again,

dari flickr

kamal said...

ini man keaskakhan kaaa? kalau bukan kasitau laa sekarang kat mana?... minat nak buat apa?... kita tengok laa dulu macamana cerita... aku pun bukan pandai pun. kita pakat2 belajar laa. email lfsproduction@yahoo.com

kamal sabran said...

yo bro, gua anytime. ape yang gua boleh tolong gua tolong lu bro. no hal punye!! lu kasi gua tau apa lu nak. gua buat baikkk punye.

kamal sabran said...

yo bro, gua anytime. ape yang gua boleh tolong gua tolong lu bro. no hal punye!! lu kasi gua tau apa lu nak. gua buat baikkk punye.

kamal said...

canteeek... kamal kau memang debom hahaha nanti aku kasi skrip dengan higlight sekali

kamal said...

hahhaha tenkiu... aku dulu suka design sound ko bole tengok kat amuk tuu... tapi bunyi yg aku nak sekarang aku memang takble buat.... bunyi futuris mistik + nusantara yg kau main memang kena... hahaha tak sabar niee...